Bahan-Bahan:
- 20g agar-agar tali – Boleh juga guna serbuk agar-agar yang 10gm @ 11gm.
 - 5 cawan air
 - 1 cawan gula
 - Seketul kecil gula batu
 - 1 biji telur gred A
 - 1 kotak santan kara 200ml + dengan 1 cawan air jadikan 2 cawan santan
 - 3 helai daun pandan – simpulkan
 - Pewarna sirap rose
 - Sedikit pewarna cochineal tiruan dari star brand
 - Sedikit esen vanilla
 - Sedikit garam
 
Cara Membuat:
1. Masak agar-agar bersama air hingga larut agar-agar. Masukkan gula dan gula batu, kacau rata. Masukkan pewarna sirap rose. Tak nak bagi nampak pucat boleh tambah sedikit pewarna cochineal. Kacau-kacau rata.
2. Pecah telur dalam larutan santan, kacau hingga sebati (guna whisk). Tuang terus dalam periuk agar-agar tadi. Masukkan sedikit esen vanilla dan sedikit garam. Kacau seketika, api besar. Biarkan agar-agar tu masak mendidih membuak sampai permukaan periuk. Tutup api, baru dikacau-kacau seketika.
3. Tuang dalam loyang 8×8 dan biarkan beku atau sejuk seketika. Nanti akan terbentuk menjadi 2 lapisan sama (boleh juga selepas tuang adunan dalam loyang. Cuba gerak-gerakkan loyang kiri kanan sekejap bila agar-agar sejuk. Agar-agar lagi mudah terbentuk lapisan sama atas bawah.
4. Simpan aagar-agar yang dah sejuk ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam. Boleh dipotong ikut suka. Selamat mencuba.
Sumber: Zura Zul
.png)
.png)