Resepi ni sedap sampaikan mata yang terlolap boleh sugar bugar terang benderang celik.
Bahannya:
- 3 biji kentang - sagat guna pengopek kentang
- Sejemput ikan bilis
- Sejemput cili kering - direbus
- 1/2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu cili sos
- Garam / Gula / Cuka - secukup rasa
- Minyak
Cara masak:
Goreng kentang sampai garing. Ketepikan.
Masukkan ikan bilis. Masak sampai garing. Ketepikan.
Kurangkan minyak. Dan masukkan cili kering + bawang besar + bawang putih yang dah diblender halus. Masak sampai masak betul.
Tuangkan sos & sos tiram. Dan rasakan selebihnya dengan garam, gula & cuka secukup rasa.
Bila cili dah masak dan rasa dah cukup sedap, matikan api. Biarkan sambal tu sejuk baru masukkan ikan bilis & kentang. Gaul sebati supaya semua bahagian dapat.
Tapi kalau makan bertambah jangan marah tau. Sebab awak masak memang sedap.
Selamat mencuba.
Sumber: Yasmin Dayanti Fami