Resepi ni sedap sampaikan mata yang terlolap boleh sugar bugar terang benderang celik.

Bahannya:

  • 3 biji kentang - sagat guna pengopek kentang
  • Sejemput ikan bilis
  • Sejemput cili kering - direbus
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu cili sos
  • Garam / Gula / Cuka - secukup rasa
  • Minyak

Cara masak:

Goreng kentang sampai garing. Ketepikan.

Masukkan ikan bilis. Masak sampai garing. Ketepikan.

Kurangkan minyak. Dan masukkan cili kering + bawang besar + bawang putih yang dah diblender halus. Masak sampai masak betul.

Tuangkan sos & sos tiram. Dan rasakan selebihnya dengan garam, gula & cuka secukup rasa.

Bila cili dah masak dan rasa dah cukup sedap, matikan api. Biarkan sambal tu sejuk baru masukkan ikan bilis & kentang. Gaul sebati supaya semua bahagian dapat.

Tapi kalau makan bertambah jangan marah tau. Sebab awak masak memang sedap.

Selamat mencuba.

Sumber: Yasmin Dayanti Fami