Tengah hari ni nak cuba sediakan Mee Rebus Daging. Nak sediakan kuah agak mudah tapi kalau nak lagi sedap kena guna air rebusan tulang. Sedap makan bersama keluarga.
Bahan-Bahan:
- 1 peket mee kuning
- 1kg daging
- Air rebusan daging
- Cili kisar
- Tomato puree
- 1sdb serbuk kari daging
- 1sdk serbuk kunyit
- Sedikit belacan
- Kiub pati ikan bilis
- Garam dan gula secukup rasa
- Serbuk jintan halus, manis, lada putih (campur bahan ni jadikan satu sudu makan besar)
Bahan Tambahan:
- Limau kasturi
- Telur rebus
- Cili merah/cili hijau
- Daun sup
- Bawang goreng
- Taugeh
- Tauhu goreng
Bahan Kisar Halus:
- 4biji bawang merah
- 5ulas bawang putih
- Sedikit halia
- Keledek merah dan kentang
- Belacan
- Udang kering (optional, mekza tak letak sebab suami mekza alah dengan udang kering ni)
Cara Memasak:
1. Rebus daging sampai empuk, kemudian daging dipotong kecil dan ketepikan air rebusan daging tadi. Masukkan semua bahan kisar, serbuk rempah dan cili kisar ke dalam periuk dan tuang dalam 500ml air, masukkan air rebusan daging serta kacau kuah.
2. Kacau semua bahan sehingga sebati, baru masukkan daging yang telah dipotong, biarkan kuah hingga mendidih, masukkan garam, gula, pati ikan bilis. Masak sehingga ianya secukup rasa.
Hidangkan kuah bersama mee kuning dan bahan tambahan.
Sumber: Tengku RosElyza Raja Muhammad