Gulai Ayam Terengganu yang paling mudah. Gulai macam ni Kebiasaanya sedap makan bersama nasi minyak, Nasi putih dan cicah lempeng atau roti pun sedap!.

Bahan-Bahan:

  • 1 kg ayam potong 16 dan cuci bersih
  • 250ml Santan pekat
  • Air mengikut banyak kuah yang disukai

Bahan Kisar:

  • 5 Biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit

Bahan Rempah:

  • 2 s/b Rempah Gulai Cap Bunga Ros
  • 1 s/b Rempah Masak Cap Bunga Ros
  • 1 s/b kerisik
  • 3 s/b cili kisar jika suka pedas boleh lebihkan

Bahan Lain:

  • 1 keping asam keping
  • 1 s/k belacan (optional)
  • 3/4 gula Melaka saiz kecil
  • Garam, serbuk perasa secukupnya

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga terbit bau. Gaulkan BAHAN KISAR bersama BAHAN  REMPAH dan tumis bersama semua bahan tadi sehingga pecah minyak.

2. Masukkan ayam lalu kacau ayam bersama rempah yang sudah ditumis dan letak sedikit air. Biarkan seketika Sehingga ayam mengecut.

3. Masukkan santan dan air. Perasakan dengan garam, gula melaka, asam keping dan kacau sebati. Ayam dah masak, siap untuk dihidangkan.

Sumber: Aisyah Humaira