Hidangan berasaskan dagīng antara menu kegemaran rata-rata masyarakat di Malaysia. Namun boleh jadi spoil mood kalau dagīngnya līat, susah bila nak kunyah sehingga mood makan pun menjadi tidak selera. Sebab itu pelbagai petua yang digunakan untuk menjadikan dagīng itu lembut setelah dimasak.

Antara petua yang boleh digunakan adalah dengan menggunakan satu bahan rahsia ini.

ANTARA CARA PALING PANTAS DAN BERKESAN LEMBUTKAN DAGīNG LīAT

Bahan lembutkan dagīng (perap 15 minit sahaja):

  • 300g dagīng bahagian yang līat (dihirīs nipis)
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 cawan air

LANGKAH PERTAMA

Perhatian arah urāt dagīng dan hirīskan dagīng nipis-nipis melawan arah urāt dagīng

TIPS : Hirīs dagīng ketika separa beku kerana ia akan dapat menjadikan proses menghīris menjadi lebih mudah

LANGKAH KEDUA

Bahan yang digunakan untuk melembutkan dagīng adalah Baking Soda (Soda Bikarbonat). Teknik melembutkan dagīng līat ini dinamakan ‘velveting’ yang biasanya digunakan direstoran cina untuk lembutkan dagīng dengan cepat.

CARA 1 : Gaulkan atau lumurkan dagīng yang telah dihirīs dengan baking soda selama 15 minit

CARA 2 : Larutkan baking soda dengan sedikit air dan rendamkan dagīng yang telah dihirīs kedalam larutan baking soda selama 15 minit

Secara ringkasnya baking soda berfungsi menaikkan PH dagīng dan melonggarkan molekul protin dalam dagīng seterusnya membuatkan dagīng tidak līat.

Perap dagīng tidak perlu lama-lama, 15 minit je cukup untuk membuatkan dagīng līat menjadi lembut

BASUH BERSIH-BERSIH

Ok, part ini penting.. cukup 15 minit, basuh bersih-bersih sebab nak buang rasa baking soda supaya tidak mengganggu rasa dagīng apabila dimasak

BERUBAH RASA TAK?

Kalau dah cuci bersih, tak berubah rasa. Nak pastikan semua bikarbonat dah keluar daripada dagīng, tiada rasa licin-licin kat tangan.

HASILNYA

Tekstur dagīng memang lembut dan tidak līat langsung. Jadi apa kata anda mencuba teknik baking soda ini. Selamat mencuba!

Sumber: Limau Nipis