Menurut perkongsian resipi oleh Puan Zalina Zali, kuih peneram ini hanya perlukan 5 bahan-bahan dan adunan dohnya perlu diperap sekurang-kurang 4 hingga 5 jam sebelum ditekap dan digoreng.
Namun jika ingin lebih rasa sedap adunan doh tersebut perlu diperap semalaman. Berikut antara perkongsian wanita ini;
Cara Buat Kuih Peneram Gebu Di Dalam Dan Rangup Di Luar
“Siap mengoreng..buat kudap anak-anak duduk depan tv.Nak pulak peneram tengah panas-panas nie lagi la sedap”.
Bahan-Bahan:
- 4 cawan tepung beras cap gajah 3
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan gula merah*
- 1 cawan gula pasir*
- 1 cawan air*
Cara-Cara Membuat:
Bahan-bahan yang bertanda * tu campur dan masak sampai mendidih.
Siap terus tuang dalam tepung, kacau tepung sampai sebati guna senduk jangan guna tangan pulak sebab air gula tu panas.
Dah siap gaul perap 4 @5 jam, nak sedap lagi perap semalaman.
Dah siap perap boleh lah tekap.
Goreng hingga masak.
Info Ekstra!
Sebelum tekap saya sapu minyak dulu dekat plastik..baru senang angkat.
Selamat Mencuba!
Sumber: Zalina Zali