Bihun lembik, keras dan rasa tak sedap. Bagi yang selalu tak menjadi bila goreng bihun boleh ikut tip yang dikongsi oleh Norizbaked Shah Alam, peniaga yang menjadikan bihun goreng sebagai salah sumber jualannya.
1. Tip sebelum menggoreng
1. Saya tak pakar tapi selalu ambil tempahan goreng bihun. Biasanya kalau nak goreng bihun pagi, saya akan rendam malam guna air paip. Kalau nak masak bihun petang, saya akan rendam pagi.
2. Saya guna brand Eka. Bihun yang direndam dalam air sejuk walaupun lama tidak akan lembik.
2. Bahan untuk menumis bihun (Bahan kisar)
- Bawang putih
- Bawang merah
- Bilis
- Udang kering
- Cili kering
- Kisar guna chopper supaya tak berair
- Udang kering atau bilis (baru ada rasa bihun)
Bahan lain:
- Fish ball
- Fish cake
- Isi ayam -bahagian dada utk jual (untuk makan sendiri boleh guna udang sotong)
- Cili sos
- Garam
- Gula sikit
3. Cara menggoreng
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
2. Lepas garing letakkan cili sos dan air. Biar mendidihkn kemudian masukkan garam, gula. Sesuaikan rasa.
3. Dah cukup rasa baru letak bihun. Waktu ini kita boleh agak meehon jenis keras ke lembik. Kalau keras letak air panas lebih.
4. Kecilkan api untuk lembutkan bihun dan tak berkerak. Kacau sampai sekata.
5. Saya selalu goreng 4 bungkus, ambil masa 1 jam baru elok masak dan sebati rasa bihun sebab guna api perlahan.
6. Dah agak lembut baru letak sayur sawi (taugeh, kobis tak letak sebab akan cepat basi). Biasanya bihun yang sama goreng pagi, tahan sampai malam sebab saya masak lama.
Sumber: Norizbaked Shah Alam