Kalau ikut cara ni, InsyaAllah hasilnya pasti tidak menghampakan. Bolehlah buat stok. Tahan lama kalau simpan dalam peti sejuk. Nak tahu caran buat Sambal Belacan sedap? Ini rahsianya.

PETUA BUAT SAMBAL BELACAN YANG SEDAP

Tips 1

Bakar belacan sekejap supaya sambal jadi lebih beraroma.

Tips 2

Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam. Ia adalah petua supaya Sambal Belacan tahan lama.

Tips 3

Limau kasturi yang dikisar bersama kulit (pastikan biji dibuang) akan membuatkan sambal jadi lebih wangi dan sedap.

Tips 4

Semasa mengisar, guna beberapa biji cili api yang masih bertangkai. Ia adalah petua supaya tidak sakit perut apabila makan sambal.

RESIPI SAMBAL BELACAN SEDAP DAN WANGI

Cara buat ikut (kisar kasar bahan-bahan)

6 biji limau kasturi – dibuang biji

50gm belacan yang telah dibakar 

3 biji cili merah

1 biji cili hijau

8 biji cili padi hijau

25 biji cili padi merah

100ml air asam jawa pekat 

Garam dan gula secukup rasa

Nak buat banyak untuk buat stok boleh gandakan sahaja bahan-bahan.Selamat mencuba.