Jom ikuti perkongsian beliau selengkapnya di bawah ini.
Cara Kurangkan Pedas Cili Kering Tanpa Jejaskan Warna Sambal
Kalau perasan, cili kering zaman sekarang ni tak kiralah yang kerinting atau yang licin memang pedas yang amat! Jadi, di sini saya nak share cara untuk kurangkan pedas pada cili kering ni.
Mari saya terangkan langkahnya satu persatu.
1. Gunting Cili Kering & Buang Biji
Mula-mula sekali, guntingkan cili kering macam biasa. Tak kisah nak gunting serong atau gunting menegak di tengah, asalkan bijinya dapat dibuang dengan mudah.
2. Rendam Dalam Air Kapur
Lepas dah buang biji cili kering tu sebanyak yang boleh, rendamkan pula dalam air kapur.
Untuk cili banyak macam dalam gambar di bawah ni, saya bubuh lebih kurang 4 sudu air kapur. Kemudian saya isi setengah cawan air paip. Biarkan dalam 20-30 minit, bergantung pada kuantiti cili kering tu.
3. Rebuskan Cili
Lepas 20 minit, bolehlah dibuang air kapur tadi. Rendaman air kapur akan bertukar macam dalam gambar di bawah ini.
Sekarang dah bolehlah rebuskan cili kering macam biasa menggunakan air paip.
4. Kisar & Masak!
Akhir sekali, kisarkan cili dan bolehlah digunakan untuk memasak. Yang lebih boleh simpan.
Nampak merah menyala sambal sotong saya ni kan? Tapi alhamdulillah tak pedas sangat, sedap-sedap makan aja. Barulah anak-anak boleh makan sama.
Walaupun kita suka pedas, bukan satu keluarga boleh makan pedas, lagi-lagi pula kalau masak untuk tetamu. Jadi, lain kali tak perlu risau lagi kalau terbeli cili kering yang pedas. Bolehlah guna petua yang dikongsikan ini. Nak masak sambal boleh, buat goreng-goreng boleh, nak buat lauk pun senang. Yang best tu, warna masakan tetap merah menyala. Baru naik selera!
Selamat mencuba.
Sumber: Eyna Zakaria