Jika anda takut adunan tepung tidak melekat pada sotong atau sotong meletup-letup ketika memasak, anda boleh ikuti resepi perkongisan Nurul Faidha ini. Hasilnya sotong goreng tepung sempurna salutannya selain rangup dan enak.
Katanya, resipi beliau itu menghasilkan gorengan yang tidak meletup, tidak makan minyak serta elok kejadiannya. Mari ikuti perkongsian beliau dibawah ini.
RESEPI SOTONG GORENG TEPUNG TAK LARI , RANGUP & TIDAK MAKAN MINYAK
BAHAN-BAHAN :
- Sotong
- 2 Biji Telur
- 1 cawan tepung ubi
- 1 cawan tepung jangung
- 4 sudu makan tepung gandum
- 4 sudu makan tepung beras
- 2 susu makan tepung bon chef/bestari
- 2 sudu makan blackpaper
- Minyak Masak
CARA-CARA MEMASAK :
1. Bersihkan sotong dan potong mengikut saiz yang dikehendaki. Tos dan asingkan.
2. Dalam satu bekas, campurkan kesemua tepung dan blackpaper dalam satu bekas. Gaul sehingga semuanya sebati. Garam saya tak letak dah sebab tepung bon chef tu pun dah cukup rasa.
3. Sediakan satu mangkuk dan pecahkan telur. Pukul telur macam nak buat telur dadar. Masukkan 2 atau 3 susu bancuhan tepung dan pukul. (Supaya bancuhan telur pekat dan salutan tepung lekat elok)
4. Masukkan sotong yang telah dipotong kedalam bancuhan telur tadi.
5. Pindahkan sotong yang telah disalutkan dengan telur ke dalam bekas campuran tepung. Golek-golekkan supaya tepung dapat menyelaputi keseluruhan sotong.
TIPS TAMBAHAN :
Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah antara rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan!
6. Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Sumber: Nurul Faidha