KUEY TEOW SUP ALA-ALA KOPITIAM
Kue teow sup ala-ala kopitiam for lunch harini. asik lalu lalang kat wall, terliur tengok. Perghh memang sedap, gigih buat minyak bawang putih tuk campur dalam sup, makan pulak ngan cili potong. Memang mabelesss.
CARA PENYEDIAAN SUP :
1. Rebus isi ayam hingga mendidih.
2. Masukkan fishball
3. Masukkan 1 kiub ayam & white pepper
4. Keluarkan isi ayam dari kuah sup. Sejukkan & carikkan isi ayam.
Sambil tunggu sup masak, sila cuci kuey teow untuk buang lebihan minyak. Toskan.
CILI KICAP
1. Potong cili & campurkan dgn kicap masin.
GARLIC OIL
1. Cincang 1 labu bawang putih. Nak senang pakai chopper.
2. Masukkan minyak dalam kuali kecil, masukkan bawang putih.
3. Hidupkan api, guna api kecil je. Kacau hingga bawang garing & kekuningan kemudian tutup api. Jangan sampai bawang hangus nanti pahit.
SIAP
Masukkkan dalam mangkuk. Susun isi ayam, Sendukkan sup berserta fishball Masukkan cili potong dan minyak bawang putih.
Selamat Mencuba!
Sumber: Siti Rahayu Ahmad