Mari kita ikuti perkongsian di bawah ini.
RESEPI DONUT PANDAN LEMBUT DAN GEBU
Assalamualaikum.. dah sarapan ke semua. Cikza pagi ni mendonat, teringin nak makan donat pandan. Alhamdulillah puas makan kalau kita buat sendiri. Cikza uli dengan tangan je. Alhamdulillah lembut dan gebu lagi. Yang nak mencuba resepi cikza.. ada cikza letak kat bawah
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A :
- 1 peket setengah yis mauripan
- 2 cawan air suam
- 3 Sb gula
- 1 penutup pes pandan
satukan semua bahan di atas dan biar yis naik.
BAHAN B
- 1 kilo tpg gandum
- 2 Sb susu tepung
- 3 Sb susu pekat manis
- 4 Sb majerin pelangi..apa2 brand pun boleh
- sedikit garam
CARA-CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan, gaulkan sehingga menjadi serbuk.
2. Kemudian masukkan air yis tadi.
3. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
4. Ketepikan sehingga doh mengembang tunggu sehingga doh naik sekali ganda.
5. Tumbukkan doh bgi doh turun, kemudian bulat bulatkan, cikza tak guna acuan bulatkan dengan tangan je.
6. Habis bulatkan biarkan doh mengembang sekli lagi baru digoreng dengan api perlahan.
HASILNYA
ok selamat mencuba semua.
Sumber: Noriza Awang Hamat