Resepi perkongisan oleh Myra Myra ini anda boleh jadikan panduan. Churros yang dihasilkan beliau luar rangup dalam gebu lembut. Dan masih lembut sampai ke esok nya.
Paling penting gunakan acuan yang besar, jika guna acuan yang kurus sikit, churros jadi keras. Mari kita ikuti perkongisan beliau dibawah ini.
BAHAN-BAHAN :
- Air 1 cawan
- Tepung gandum 1 cawan
- Butter 1 sudu besarGula 1 sudu besar
- Garam 1 sudu kecil
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur gred A
CARA-CARANYA :
1. Didihkan air, masukkan buter, gula, garam dan esen vanilla. Tutup api.
2. Masukkan tepung gandum, kaup balik sampai sebati.
3. Masukkan telur, kacau sampai sebati.
4. Letakkan nozzle bunga terlebih dahulu ke dalam piping bag, Potong muncung piping bag, tolak nozzle keluar dan pastikan ia ketat sebelum memasukkan acuan.
5. Kemudian baru kaupkan adunan ke dalam piping bag.
6. Paipkan terus ke dalam minyak atau boleh juga paip terlebih dahulu atas dulang untuk dapatkan saiz yang sama.
BAHAN-BAHAN :
- Coklat Beryl’s
- Susu cair/susu fullcream
CARA-CARANYA :
1. Satukan kedua-dua bahan dan cairkan dengan menggunakan teknik double boiler.
Selamat mencuba!
Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.